چاپ روی پارچه و عوامل موثر بر آن

چاپ روی پارچه و عوامل موثر بر آن

اینکه لباسی را بپوشید که طرحش را خودتان داده اید، اغوا کننده به نظر می رسد و یا فرض کنید بخواهید کسب و کارتان را با توزیع تیشرت هایی که لوگوی شما بر آن ها نقش بسته است، تبلیغ کنید.

شاید در مثال دوم خیلی کیفیت طرح و ماندگاری آن برایتان مهم نباشد و بیشتر منافع تبلیغاتی کوتاه مدت آن مد نظرتان باشد، اما در مثال اول قطعاً برایتان مهم است.

برای اینکه بدانید طرحی که داده اید بر روی لباستان چاپ کنند، چه قدر می تواند بماند و یا در پروسه شست و شو تاب بیاورد، نیاز دارید بدانید که در چاپ آن از چه تکنیکی استفاده شده است.

چاپ روی پارچه و به خصوص لباس و تی شرت طرفداران خاص خودش را دارد که البته کم هم نیستند. برای چاپ روی پارچه از روش های مختلفی استفاده می شود و هر روش دستگاه خاص خود را می طلبد.

روش های کلی چاپ روی پارچه

در یک دسته بندی کلی می توان انواع روش های چاپ طرح روی پارچه را به چهار دسته زیر تقسیم بندی کرد:

چاپ مستقیم: در این روش، طرح و یا الگو به طور مستقیم روی پارچه چاپ می شود یا به عبارتی رنگ یا رنگدانه مستقیم روی سطح پارچه پاشیده می شود.

چاپ غیرمستقیم: در این روش رنگ مستقیم روی پارچه قرار نمی گیرد، بلکه اول طرح دلخواه روی کاغذهای مخصوص و شفافی چاپ می شود و سپس با استفاده از سیستم حرارتی و یا پرس به پارچه منتقل می شود.

چاپ مقاوم: در این نوع چاپ ابتدا بخش هایی از پارچه را با خمیر مخصوصی می پوشانند و بعد پارچه را رنگ می زنند، مشخص است که بخش هایی از پارچه که خمیر روی آن است، رنگ نمی گیرد و به این ترتیب وقتی خمیر از روی پارچه برداشته می شود، طرح ایجاد می شود.

چاپ تخلیه: در این روش اول پارچه به طور کامل رنگ زده می شود و سپس با استفاده از مواد شیمیایی رنگ ها از روی بخش های انتخابی از پارچه برداشته می شود و آنچه به جای می ماند، طرح انتخابی است.

هر یک از دسته بندی های ذکر شده، خود می تواند به روش ها و یا بهتر است بگوییم تکنیک های مختلفی انجام شود.

برای مثال تکنیک های چاپ غلتکی یا روتاری، چاپ قالبی، چاپ سیلک اسکرین، چاپ شابلون استنسیل و چاپ دیجیتالی از روش های معمول چاپ مستقیم طرح بر روی پارچه هستند

اما رایج ترین روشی که برای چاپ غیر مستقیم استفاده می شود استفاده از تکنیک چاپ سابلیمشن است. در این نوع چاپ جوهر مورد نیاز که به جوهر سابلیمیشن معروف است، در دمای 200 درجه سانتیگراد تصعید می شود یعنی از جامد به گاز تبدیل میشود و روی الیاف پارچه می نشیند.

استفاده از چاپ سابلیمشن به علت ماندگاری و کیفیت بالای طرح در این روش بسیار رایج است و نه تنها در چاپ روی پارچه که در چاپ روی اجسام سخت همچون لیوان و .. می توان از این تکنیک استفاده کرد.

در اینجا تنها به آوردن نام این تکنیک های مختلف بسنده می کنیم تا در مقالات آینده در مورد هریک از آن ها به طور کامل صحبت کنیم. البته توجه داشته باشید که تکنیک های چاپ روی پارچه تنها محدود به موارد ذکر شده نمی شود.

چاپ

جوهرهای مورد استفاده در چاپ روی پارچه

فراموش نکنید جدا از روش انتخابی، کیفیت جوهر چاپ در ماندگاری و حتی ظرافت طرح انتخابی اهمیت بسیاری دارد. جوهری که برای چاپ انتخاب می شود باید متناسب با جنس پارچه باشد. برای مثال جوهری که برای چاپ روی پارچه نخی به کار می رود با جوهر چاپ روی پلی استر متفاوت است.

جوهر اسید، جوهر دیسپرز، جوهر پیگمنت، جوهر ری اکتیو و جوهر سابلیمیشن از انواع جوهرهایی هستند که در چاپ روی پارچه البته بسته به تکنیک انتخابی و جنس پارچه مورد نظر، استفاده می شوند.

برای مثال برای پارچه های نخی و یا پارچه هایی که الیاف طبیعی دارند، بیشتر از جوهرهای ری اکتیو و پیگمنت استفاده می شود. در حالی که جوهرهای سابلیمیشن و دیسپرز برای پارچه های پلی استر و یا پارچه های با الیاف مصنوعی به کار می روند.

در چاپ روی پارچه با تکنیک سابلیمیشن هرچه درصد پلی استر پارچه بیشتر باشد، کیفیت چاپ بهتر خواهد بود. به طور کلی در پارچه هایی با هفتاد درصد پلی استر، اگر چاپ با اصول تکنیکی آن انجام شود، نتیجه قطعاً رضایت بخش خواهد بود.

نه تنها جنس پارچه که حتی رنگ اولیه پارچه هم در چاپ طرح روی آن موثر است.احتمالاً دقت کرده اید که اکثر طرح های چاپی بر روی تیشرت هایی با رنگ سفید زده می شوند. در حقیقت بخشی از ظرافت طرح چاپ شده بستگی به آن دارد که طرحتان چه رنگ هایی را در خود دارد و خود پارچه چه رنگی است.


نظر کاربران